Home         Forside       Nyheder        Katalog         Adresse          Links   


 

Leontin Moldovan

 

Børnehjemmet

2000

sider 85

pris: 75,00 kr.

 

    En historie om en drengs opvækst på et rumænsk børnehjem af den strengeste slags.

Ydmygelser og ondskab hører til dagens orden. Fortællingen understreger behovet for en demokratisk verden, et sted, hvor alle er ligeværdige med de samme rettigheder og muligheder, for at tilgodese individuelle ønsker under fælles ansvar overfor andre og overfor sig selv.

 

ET BØRNEHJEMSBARN FORTÆLLER

    At forholdene på rumænske børnehjem ligger på et ubegribeligt lavt niveau, blev danskerne klar over efter nogle Tv-udsendelser for år tilbage.

    Nu er det for første gang muligt at få noget at vide om, hvordan et barn selv har opfattet en opvækst på et af disse børnehjem.

    Leontin Moldovan blev som sine tre søskende anbragt på børnehjem efter at hans far begik selvmord og hans mor begyndte at drikke, fordi hun ikke kunne overskue situationen, Moderen kunne ikke skaffe mad eller skolegang til sine børn, og fortalte dem derfor, at de skulle på ”kostskole”. Hun lovede at besøge dem hver uge, og at tage dem på ferie jævnligt. Det gjorde hun aldrig.

    Leontin Moldovan nedskrev sine oplevelser i en slags dagbog. Gennem Støtteforeningen Rumæniens Glemte Børn blev notaterne oversat, og siden har den nordfynske forfatter Erik Morsing fået frie hænder til at skabe notaterne om til en læseværdig lille bog. Børnehjemmet hedder den. Og det er en rystende skildring af, hvordan et barn oplever det totale svigt fra omverdenen. Usle kår, tørre tæsk, mobning og voldtægt hører til dagens orden. I løbet ag fem år hørte Leontin fra sin mor én gang. Hun sendte ham en pakke – som straks blev hugget af en ældre dreng og en af hjemmets pædagoger.

    I dag er Leontin Moldovan 21 år. Mens han boede på børnehjemmet i Jucu kom han i kontakt med Støtteforeningen Rumæniens Glemte Børn, som hjælp ham med at komme videre med livet trods de mange forfærdelige oplevelser. I dag er ha udannet som skrædder og bor på et kristent landbrug i nærheden af byen Arad. De fire søskende blev anbragt på tre forskellige børnehjem, og de to af dem har Leontin aldrig siden fået kontakt med.

- Det har været en både spændende og trist opgave at arbejde med denne bog, fortæller forfatter Erik Morsing. – Spændende fordi det er første gang, man hører et børnehjemsbarn selv berette forholdene.

OTTERUP AVIS, 23.01.2001